500 г брашно
1 с.л. захар
1 1/2 ч.л. суха мая
1 1/2 ч.л. сол
30 мл зехтин
За ароматното масло:
125 г краве масло
4 скилидки чесън
1 ч.л. риган
За тапенадата:
100 г зелени маслини (без костилки)
1 скилидка чесън
20 г каперси
30-40 мл студено пресован зехтин
2 филета аншоа
1 с.л. светъл балсамов оцет
1/2 стрък розмарин
Начин на приготвяне:
1. Разтворете маята в 300 мл топла вода заедно със захарта и щипка брашно.
2. Смесете брашното със солта. Добавете водата с маята и зехтина.
3. Замесете меко и еластично тесто. Оставете го да втаса.
4. Оформете малки питки и пак ги оставете да втасат.
4. За ароматното масло смесете маслото със стайна температура със стрития на паста чесън и ригана.
5. Сложете върху всяко парче тесто от маслото и печете на 220 градуса за 4-5 минути, след това намалете на 180 градуса и допечете за още 10-12 минути.
6. За тапенадата сложете маслините, разполовената скилидка чесън, каперсите, аншоата, балсамовия оцет, розмарина, зехтина и пюрирайте.
7. Поднесете ароматните хлебчета с тапенадата.