250 г червен ориз
150 г броколи
100 г бейби спанак
50 г сусамов тахан
1 глава лук
1 тиквичка
1 авокадо
1 морков
1 лимон
1 връзка магданоз
80 мл зехтин
1 ч. л. сумак
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Оризът се сварява до готовност в голямо количество вода, след което се отцежда. Броколите се разделят на розички и се готвят на пара.
Морковът се нарязва на ивички, а лукът и тиквичката – на кубчета. В сгорещения зехтин се запържват лукът, морковът и тиквичката.
Когато омекнат, се прибавят броколите и се овкусява със сол и черен пипер. Сипва се сварения ориз и съдът се отстранява от котлона.
Сусамовият тахан се смесва с лимоновия сок и сол на вкус, разрежда се с вода, до желаната гъстота на соса.
Към ориза със запържените зеленчуци се прибавят сумакът, спанакът и накъсаният магданоз. Ястието се сервира с тахановия сос и кубчета авокадо.
Още идеи:
Азиатското чудо – кафяв ориз
Див ориз за необуздани гозби
4 + 1 рецепти с ориз
Ризото - поглед в дълбочина
Как да сварим ориз в микровълнова фурна
Ориз с печурки
Малък трик за намаляване на калориите в ориза