1 кг микс от горски гъби
600 г картофи
2 стръка праз
3 скилидки чесън
150 г пушен бекон
100 мл бяло вино
100 мл течна животинска сметана
80 г краве масло
1/2 с. л. сос „Уорчестър“
4 стръка мащерка
2 дафинови листа
1 връзка магданоз
1/2 с. л. брашно
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Почистете и нарежете на ситно праза и чесъна. Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Ако гъбите са замразени, ги размразете. Ако са пресни, ги почистете и ги нарежете на едро.
Нарежете бекона на кубчета. Сложете го в студен съд. Включете котлона и пържете бекона до златисто в собствената му мазнина.
Прибавете 1/3 от маслото, праза и чесъна и ги оставете да се запържат.
Деглазирайте с виното и налейте 800 мл вода.
Прибавете мащерката, картофите, дафиновите листа, сол и черен пипер. Кипнете и варете, докато картофите омекнат.
В тиган загрейте останалото масло и в него запържете гъбите. Поръсете с брашното и щом се позапържи, налейте малко течност от супата. Когато брашното се разтвори, изсипете всичко в супата.
Налейте сметаната, овкусете със сол и черен пипер и, ако има нужда, налейте още вода. Добавете и соса „Уорчестър“ и гответе още 10 минути.
Сервирайте с наситнен магданоз.
✔ Къри картофки с броколи и гъби
✔ Пълнени кюфтета с гъби и сметана