Необходими продукти:
3 кочана царевица (350 г царевични зърна)
150 г брашно
100 мл прясно мляко
2 яйца
1 печена червена чушка
1 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. пушен червен пипер (лют)
сол и черен пипер на вкус
олио
за пърженеза салцата:
1 розов домат
1 малка глава червен лук
1 скилидка чесън
1 люта чушка
1/2 връзка магданоз
1/2 лимон
1/2 ч. л. кимион
Начин на приготвяне:
Брашното се смесва с бакпулвера, лютия пушен червен пипер и сол.
Налива се прясното мляко, чукват се яйцата и сместа се разбива, до хомогенизиране.
Зърната царевица се отделят от кочана с помощта на нож.
Печената чушка се накълцва. Царевицата и чушката се прибавят в тестото, овкусява се с черен пипер и се разбърква.
В тиган се налива олио, колкото да покрие дъното, и се оставя да се загрее.С лъжица се гребва от сместа, слага се в тигана, като се оформят малки кръгли палачинки. Пържат се по 2–3 минути от всяка страна. Изваждат се върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.
Доматът, чесънът, лютата чушка, червеният лук и магданозът се накълцват. Овкусяват се със сол, кимиона, лимоновия сок и по желание – с малко олио.
Палачинките се поднасят с доматената салца.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Царевичен хляб
Пикантна царевица на тиган
Лесна запържена царевица
Как да си сготвим с царевица
Вкусно телешко с чили