300 г бял боб
400 г свински гърди
1 печена червени чушка
1 стрък праз (само бялата част)
1 корен пащърнак
1 морков
1/2 с. л. джоджен
2 с. л. свинска мас
1/4 ч. л. див кимион
2 ч. л. пушен червен пипер
1 с. л. доматен концентрат
сол и черен пипер на вкус
пресен магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
Накиснете боба за една нощ в студена вода. След това го отцедете. Залейте с вода и кипнете. Пак го отцедете, залейте го с вода и го сложете да се вари.
Почистете праза, обелете моркова, пащърнака и печената чушка. Нарежете ги на дребно. Месото нарежете на кубчета, посолете го и го запържете в малко от маста до златисто. Извадете го.
В същия съд поръсете леко стрития кимион и го запържете за кратко. Добавете и зеленчуците и ги запържете. Изсипете месото и запържените зеленчуци в тенджерата при боба.
Поръсете с джоджен. Гответе, докато бобът се свари. Загрейте останалата мас и в нея разбъркайте пушения пипер и доматения концентрат.
Веднага налейте черпак от чорбата. Изсипете в тенджерата и гответе още около 10 минути. Посолете и сервирайте с пресен магданоз.
Рецепти за фасул:
Смилянският боб
Защо бобовите храни са толкова полезни?
Как да готвим зелен фасул
Паниран смилянски фасул
Зелен фасул на фурна
Разкошен фасул