2 с.л. зехтин екстра върджин
125 г бекон или панчета
2 с.л. семена от фенел
400 г безглутеново брашно с набухвател
125 г пълномаслено кисело мляко
200 мл вода
2 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
1. Нарежете бекона или панчетата на малки кубчета и ги запържете в умерено загрят тиган с 1 с.л. зехтин. Добавете 1 1/2 с.л. семена от фенел и разбъркайте. Гответе 5-8 минути, докато беконът се запържи добре. Извадете го в чиния, постлана с кухненска хартия. Оставете да изстине.
2. В голяма купа сипете брашното, водата, киселото мляко, 1 с.л. зехтин и разбъркайте. Добавете бекона със семената фенел и щипка сол. Разбъркайте добре сместа, докато се образува топка от лепкаво тесто. Прехвърлете го в тава, постлана с хартия за печене и оформете в кръгла форма. С помощта на остър нож разрежете повърхността на 8 триъгълни парчета. Намажете леко с вода и поръсете останалите семена фенел. Печете питката в предварително загрята фурна на 200 градуса 25-30 минути.
3. Оставете питката да изстине и поднесете с масло.