3 връзки праз
1 скилидка чесън
1/2 ч. л. червен пипер
330 г краве сирене
350 г пушен бекон
100 г свинска мас
1/4 ч. л. ким
сол и черен пипер на вкус
за тестото:
500 г брашно (+ за плота)
1 ч. л. сол
1 с. л. червен винен оцет
Начин на приготвяне:
Нарежете праза и чесъна на ситно и задушавайте под капак в половината от маста и 50 мл вода, докато омекнат. Овкусете със сол и черен пипер. Дръпнете от котлона и оставете да се охлади. Поръсете с кима и червения пипер и разбъркайте.
Нарежете бекона на кубчета и го пуснете в студен тиган без мазнина. Загрейте съда и пържете бекона, докато стане златист. Охладете го.
Разбъркайте брашното със солта. Налейте около 250 мл хладка вода и оцета. Замесете гладко тесто. Оставете го да почине за около 30 минути, увито във фолио за свежо съхранение.
Разделете тестото на 6 топки и от всяка топка върху набрашнен плот разточете тънка кора. Всяка кора поръсете с праз, бекон и натрошено сирене. Завийте рула с помощта на кърпа.
Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Рулата завийте като охлюв в намазана с мас тава. Намажете и отгоре с останалата разтопена мас. Изпечете баницата до златисто – за 30 минути.
Извадете от фурната и покрийте с кърпа за 15-20 минути.
Бързи и вкусни идеи за сутрешна закуска
Най-здравословната закуска е с яйца