8 банана
300 г кафява захар (+ за поръсване)
100 г шоколадов кувертюр
80 г натурално какао
15 г инстантно кафе
200 мл животинска сметана
100 мл тъмен ром
3 бр. звездовиден анасон
1 пръчка канела
сметанов сладолед за сервиране
Начин на приготвяне:
В тенджера се смесват 2 л вода, 200 г захар, пръчката канела и звездовидният анасон. Оставя се да кипне, дърпа се от огъня и се налива ромът.
В съда се слагат обелените банани, като корите им се запазват и се оставят за 4 часа, след което се изваждат, а течността се запазва.
Какаото, останалата захар, кафето, сметаната и шоколадът се разбъркват в 200 мл от ароматната течност. Сместа се готви на много слаб огън, докато се получи гъст сос. Дърпа се от огъня.
Бананите се поръсват със захар, слагат се в корите и се пекат на силно сгорещен грил, докато захарта започне да се карамелизира. Сервират се със сладолед и все още топлия сос.
Още няколко идеи за сладолед:
- В настроение за сладолед
- Как да си направим мелба в ананас
- Бърз и вкусен сладоледов десерт
- Диетичен домашен сладолед