за тестото:
270 г брашно (+ за разточване)
60 мл олио
1 ч. л. оцет
1/2 ч. л. сол
за плънката:
250 г запечени орехи
120 г кафява захар „Демерара“
70 г галета
1/2 ч. л. канела
1/4 ч. л. бахар
за сиропа:
360 г захар
200 мл мед
1 пръчка канела
за поливане:
180 г краве масло
Начин на приготвяне:
В касерола се смесват захарта, медът, 500 мл вода и канелата. Готви се, докато се получи гъст сироп. Охлажда се.
От брашното, солта, оцетът, олиото и 180 мл вода се замесва еластично тесто. Прехвърля се в купа и се покрива с прозрачно фолио. Оставя се да почине.
Орехите се смесват с канелата, захарта, накълцания бахар и галетата.
Тестото се разделя на 8 части. Всяка част се разточва на много тънка кръгла кора, като тестото се поръсва обилно с брашно по време на разточването. Кората се реже на четири.
Един триъгълник се разстила, така че върхът му да е отгоре. Показалецът на едната ръка се слага на върха, показалецът на другата се слага на противоположния край, т.е. в средата на дъгата. Триъгълникът се събира в средата.
Двете „уши“, които се образуват, се прибират едно към друго, така че да се получи нещо като лодка.
В долната част се слага малко от плънката и отдолу нагоре започва да се завива рехаво руло, докато се стигне до средата.
След това горната част се прихлупва. Оформя се кръгла топка, която прилича на роза.
Оформените топки се подреждат в намазана тава и се поливат с разтопено масло.
Баклавата се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за около 40 минути.
Още топла, се залива със студения сироп. Оставя се да се сиропира поне 6 часа.
Прочетете още:
Баклава със сладолед
Рецепта за баклава
Ароматна баклава
7 рецепти за постни десерти