1 бр. голям патладжан
1 с.л. тахан
1 скилидка чесън
сок от ½ лимон
½ ч.л сол
3 с.л. зехтин
1 с.л. черен сусам/ микс семена
3 стръка магданоз
пушен червен пипер
Начин на приготвяне:
Патладжана се слага върху лист алуминиево фолио, надупчва се с нож или вилица, посолява се и се залива с малко зехтин. Завива се плътно с фолиото и се слага да се пече за 40 мин на 200 градуса.
Трябва добре да омекне.
След като се изпече, се изважда вътрешността и тя се прехвърля в кухненски робот или блендер. Може да използвате и обикновен пасатор. Смила се заедно с тахана, чесъна, лимона и солта. Трябва да се получи гъст крем.
Прехвърля се в купа за сервиране, добавя се черен сусам, пушен пипер, магданоз и малко зехтин. Поднесете с хляб или зеленчуци.
Сходни рецепти:
Рулца от ... патладжан
Канапе от патладжани с домати
Рулца от патладжан
Патладжан по средиземноморски
Салата с патладжан и печено сирене
Патладжани с доматен сос