за кюфтетата:
500 г агнешко месо от плешка
500 г телешки врат
50 мл зехтин
1 яйце
1 глава лук
1 картоф
1 връзка кориандър
1/2 връзка мента
1 ч. л. куркума
1 ч. л. кимион
1/4 ч. л. смлян бахар
сол и черен пипер на вкус
за бульона:
200 г замразен грах
2 сушени червени люти чушки
1–2 сушени черни лимона
3 скилидки чесън
1 глава лук
1 пръчка канела
30 мл зехтин
за застройката:
250 г кисело мляко
2 жълтъка
1 с. л. брашно
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът и чесънът се нарязват на ситно. В дълбока тенджера се загрява зехтинът. Лукът и чесънът се запържват за кратко. Прибавят се натрошеният черен лимон, целите люти сушени чушки и пръчката канела. Разбърква се. Заливат се с около 1,2 л вода и се оставя да кипне. След 10–15 минути канелата се изважда, а бульонът се оставя да ври на слаб огън още около 1 час.
Агнешкото и телешкото се смилат през едрата решетка на мелачката. Картофът се настъргва и се посолява, след това се изстисква добре.
Лукът се настъргва. Кориандърът и ментата се накълцват.
Смляното месо се разбърква добре с картофа, лука, ментата, кориандъра, яйцето, куркумата, кимиона, бахара, сол и черен пипер на вкус.
Оформят се средно големи кюфтета, подреждат се в тава, застлана с пергаментова хартия, поливат се със зехтина и се пекат 10–12 минути в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор.
Кюфтетата се пускат в горещия бульон и се готвят 30 минути на слаб огън.
Прибавя се и грахът. Киселото мляко и жълтъците се разбиват с брашното и солта.
Застройката се темперира с част от горещия бульон. Налива се в тенджерата.
Готви се още около 5 минути и се дърпа от огъня. По желание се поднася с накъсана мента и сварен ориз „Басмати“.
Прочетете още: