2 кг агнешки бут
15 г семена кимион
15 г семена от копър
15 г сушен риган
60 г кафява захар мусковадо
10 г морски сол
70 мл оцет от шери
70 мл зехтин
200 мл вода
150 г кейл
450 г брюкселско зеле
125 мл мътеница или кисело мляко
125 г брашно
15 г чесън на прах
15 г червен пипер
15 г сол
10 г прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
В хаванче стрийте семената от копър и кимион. Пресипете ги в купа и добавете сушения риган и солта и разбъркайте добре. Добавете захарта, оцета и зехтина и разбъркайте.
Поставете агнешкия бут в дълбока тава и втрийте добре в него сместа с подправки. налейте 200 мл вода и покрийте с алуминиево фолио. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 2 часа. След това махнете фолиото и облейте месото с отделилия се сос. Печете още 40 минути. След изпичане месото трябва да почине 30 минути.
Почистете главичките брюкселско зеле и ги разрежете на половинки. Бланширайте ги в тенджера с вряща подсолена вода за 2 минути. След това веднага ги прехвърлете в купа със студена вода и лед. След минута-две прецедете зелето и го поставете в купа с кисело мляко. Разбъркайте добре и оставете за 30 минути настрани.
В тавичка сипете брашното и добавете червен пипер, чесън на прах, сол и черене пипер. разбъркайте добре. Измийте и подсушете листата кейл.
Изпържете листата кейл във фритюрник*, на 160 градуса, за 5 минути. Отцедете добре и поръсете със сол.
Оваляйте добре брюкселското зеле в овкусеното брашно и го изпържете във фритюрник за 6-8 минути.
Сервирайте нарязаното на филии агнешко месо, полято със сос и гарнирано с хрупкаво брюкселско зеле и кейл.
Още рецепти:
Агнешко филе с бадемова коричка
Агнешка мусака с коприва и картофи
Агнешки котлети с джоджен и лимон