500 г агнешки момици
250 г дребни печурки
50 г краве масло
100 мл десертно вино „Порто“
30 мл зехтин
4 скилидки чесън
1 глава червен лук
1 глава резене
1/2 лимон
1/2 връзка магданоз
1 стрък мащерка
1–2 с. л. морска сол
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Агнешките момици се накисват за 1 нощ в саламура от 500 мл вода, 1–2 с. л. морска сол и 1/2 лимон, нарязан на шайби. След това се бланшират за 1–2 минути във вряща вода и после се шокират в леденостудена вода.
Обелват се и се слагат върху кухненска хартия. Покриват се с друг лист хартия и се притискат с нещо тежко за няколко часа, за да излезе водата. Овкусяват се със сол и черен пипер и се пържат до златисто в половината масло. Изваждат се.
В същия съд се запържват 2 накълцани скилидки чесън. Деглазира се с виното, добавя се и мащерката. Сосът се оставя да се редуцира, а след това се монтира с останалото масло. Лукът и резенето се режат на полумесеци, гъбите се белят и се режат на четвъртинки. Останалият чесън и магданозът се наситняват.
Гъбите се запържват до златисто в половината зехтин. Изваждат се. Налива се останалият зехтин и се запържват лукът, чесънът и резенето. Гъбите се връщат обратно в съда, овкусява се със сол, черен пипер и наситнен магданоз. Момиците се сервират със соса и със зеленчуците.
- Агнешко филе с бадемова коричка
- Агнешко печено с дроб сарма
- Задушено лимоново агнешко
- Агнешка мусака с коприва и картофи
- Агнешки котлети с джоджен и лимон