9 бр. агнешки котлети (цяло парче)
50 мл зехтин
50 мл балсамов оцет
0.5 лимон
сок
3 скилидки чесън
3 стръка розмарин
3 глави резене
1 връзка пресен лук
100 г овчи кашкавал
100 г прясно смлени хлебни трохи
80 г масло
4 бр. пресни моркови
50 г кафе на зърна
20 г смляно кафе
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
За да почистите агнешките котлети, първо изрежете месото между кокалите с помощта на остър нож. След това, с помощта на дебел конец оголете кокалите. Посолете обилно котлетите, като втриете солта в месото. В дълбока чиния сипете балсамов оцет и зехтин. Добавете лимоновия сок. Добавете листенца розмарин и нарязаните на филийки скилидки чесън. Овкусете с обилно количество черен пипер и по-малко сол и разбъркайте.
Хубаво оваляйте от всички страни котлетите в маринатата. Покрийте съда с прозрачно фолио и го поставете в хладилника за един час.
За огретена обелете тънко кората на главите резене и ги разрежете на четвъртини. Поставете ги в тавичка, поръсете със сол, черен пипер и малко зехтин.
Почистете морковите, ако са по-големи, разрежете ги на половинки. Покрийте дъното на друга малка тавичка със зърна кафе. Полейте зърната с малко вода. Подредете морковите върху кафето. Покрийте с алуминиево фолио. Поставете и двете тавички в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20-25 минути.
Смесете настъргания кашкавал с 50 г меко масло и с прясно смлени хлебни трохи или галета. Поръсете с тази смес изпеченото резене. Върнете във фурната и печете под грила, за още 5 минути. Пасирайте печените моркови до получаването на крем.
Подсушете котлетите с кухненска хартия. Загрейте грил-тиган с малко зехтин и запечатайте котлетите по 4 минути от всяка страна. В грил-тигана запечете и цели стръкове пресен лук. Извадете котлетите и стръковете лук. Деглазирайте тигана с малко от маринатата, добавете и 30 г масло. Разбъркайте до получаването на сос.
Отделете котлетите един от друг. На дъното на чиния разстелете морковено пюре. Поръсете с щипка смляно кафе. Подредете огретен от резене и агнешки котлети. Полейте месото със сос. Гарнирайте със стрък печен лук.
Рецепти с агнешко:
Най-вкусното агнешко на Великден
Три изпитани рецепти с агнешко