2 глави лук
1 ябълка
2 скилидки чесън
2 ч.л. семена от резене
750 г агнешка кайма
1 връзка магданоз
1 звездичка анасон
500 мл бадемово мляко
сол и черен пипер
зехтин
За ориза:
50 г нарязани бадеми
1 с.л. масло
50 г стафиди
1 ч.ч. ориз басмати
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Обелете и настържете едната глава лук, скилидките чесън и ябълката.
В хаванче стрийте 1 ч.л. семена резене, черния пипер и солта. Нарежете магданозана ситно.
Към каймата добавете подправките, магданоза и настърганите лук и чесън. Изтискайте сока на ябълката и добавете и нея. Омесете добре каймата с ръце. Оформете 12 кръгли кюфтенца.
Подредете кюфтетата в леко намазнена тавичка и ги запечете леко в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато покафенеят.
В широк съд с огнеупорни капак и дръжки запържете в 1-2 с.л. зехтин втората глава лук, нарязана на ситно със семената фенел и звездата анасон. Щом лукът омекне, добавете около 200-300 мл студена вода. След това внимателно излейте бадемовото мляко. Разбъркайте. Овкусете със сол и черен пипер и отново разбъркайте.
Поставете кюфтетата в соса заедно със соса, който са отделили. Захлупете съда и го поставете във фурната - на 150-160 градуса за около 1 час.
За ориза разтопете маслото в тенджерка. Запържете нарязаните бадеми, след това добавете стафидите и ориза в него, като разбърквате непрекъснато. Овкусете със сол и черен пипер. Залейте с 1.5 ч.ч. гореща вода. Щом оризът заври, разбъркайте и покрийте с открехнат капак. Варете на слаб огън 14-15 минути. След това дръпнете от котлона и оставете ориза да почине 1 минута.
Сервирайте ориз като основа, а върху него кюфтета със сос.
Още рецепти:
- Агнешки бут с карамелизирани лукчета
- Агнешко в сметанов сос
- Агнешки шишчета
- Агнешки дроб в було за 15 минути
- Надиплено агнешко