Агнешки бут с карамелизирани лукчета

Кулинарен шедьовър

Агнешки бут с карамелизирани лукчета
Снимка: Бон Апети
0 от общо 0 гласа

Време за приготвяне: 2 часа и 10 минути

Необходими продукти за 2 порции:

1 агнешки бут (1,2–1,4 кг)
125 г краве масло
1 връзка прясна мащерка
1/2 връзка прясна мента
1 глава чесън
200 г свински бузи (бекон)
2 глави лук
250 мл червено вино
краве масло за намазване на бута
сол, червен пипер и пипер меланж на вкус

за заливката:
1/2 кофичка кисело мляко
1 ч. л. сух джоджен
1 ч. л. червен пипер

за карамелизираните лукчета:
300 г арпаджик (шалот)
100 г краве масло
30 мл зехтин
100 мл бренди
100 мл балсамов оцет (тъмен)
сол и пипер меланж на вкус

Начин на приготвяне:

1. Месото се намазва хубаво с масло и в него се втриват подправките – сол и пипер, червен пипер, мащерка и мента. С помощта на остър нож по повърхността на месото се правят малки разрези и бутът се шпикова със скилидките чесън.
2. На дъното на тава за печене се поставят нарязаният наедро лук, свинските бузи, нарязани на парчета, сипва се червеното вино и малко вода. Бутът се поставя отгоре и се пече около 1 час и 45 минути на 170 градуса, покрит с фолио.
3. Фолиото се отстранява и бутът се залива със смес от киселото мляко, джодена и червения пипер. Пече се още 15 минути на 220 градуса

4. Лукът се запържва хубаво в маслото и зехтина. След това се налива брендито и се оставя да се изпари. Добавя се балсамовият оцет, овкусява се със сол и пипер меланж и след още 5 минути се оттегля от огъня.
5. Месото се разпределя в подходящи чинии и се гарнира с карамелизираните лукчета.

Вижте още рецепти от "Бон Апети" в официалния профил на предаването във Vbox7 ТУК!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти