Необходими продукти:
за ваниловите кексчета:
60 г брашно
1 яйце
2 с. л. прясно мляко
2 с. л. захар
1 с. л. олио
1 ч. л. бурбонска ванилова захар
1 ч. л. бакпулвер
за шоколадовите кексчета:
60 г брашно
1 яйце
3 с. л. прясно мляко
2 с. л. шоколадов кувертюр (дропс)
2 с. л. захар
2 с. л. олио
1 1/2 с. л. какао
1 ч. л. бакпулвер
Начин на приготвяне:
Ваниловите кексчета се приготвят, като яйцето, млякото, захарта, олиото и ваниловата захар се разбъркват.
В друг съд се смесват брашното и бакпулверът. Течните и сухите съставки се разбъркват внимателно.
Тестото се разпределя в 4 хартиени форми за мъфини, поставени в купички за брюле.
В тенджера с капак се налива вода, колкото да покрие дъното (поставя се приставка за готвене на пара) и съдът се слага на огъня.
Капакът се увива с кърпа, за да абсорбира капките, които ще се получат при варенето. Щом водата кипне, в тенджерата (върху приставката за готвене на пара) се подреждат формите с кексчетата. Слага се капакът и кексчетата се задушават на умерен огън за 8 минути.
Яйцето, млякото и олиото за шоколадовите кексчета се разбиват и внимателно се разбъркват с брашното, какаото и бакпулвера.
Добавят се захарта и шоколадовият кувертюр и пак се разбърква.
Полученото тестото се разпределя в 4 хартиени форми за мъфини, поставени в купички за брюле.
Задушават се в тенджера с капак, като ваниловите кексчета.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Кекс с лимон и джинджифил
Орехов кекс с фурми
Кекс с тахан, сусам и мляко
Кекс с шоколадова заливка
Мраморен кекс с парченца шоколад