За тарталетите
типово брашно - 300 гр
кафява захар Захира - 150 гр
лешници - 100 гр
масло - 220 гр
яйца - 2 бр
сол - 1 щипка
За крема
банани - 3 бр
лешници - 120 гр
кафява захар Захира - 50 гр
какао - 15 гр
Харесваме десерти, които залагат на естественото ухание на съставките в тях – също като тези тарталети. Маслена основа със смлени лешници, бананов крем със смлени лешници, кафява захар, която също ароматизира. Няма нужда да добавяте каквито и да било други аромати. Всяка от съставките в рецептата ароматизира и овкусява. Толкова е просто и толкова вкусно!
Да, малко по-пипкаво се приготвят тарталетите, но пък си струват усилието. Освен удоволствието, което ще доставите на семейството си, те са и доста представителен сладкиш. С тях спокойно можете да почерпите гостите си или да ги приготвите за специален, празничен повод.
Както забелязвате, рецептата се приготвя с доста ограничен набор, но пък точно подбрани продукти. Използвахме типово брашно и кафява тръстикова захар „Захира“. Тя се извлича от захарна тръстика. Има типичен златисто-кафяв цвят, фин аромат и карамелен вкус. Подходяща е за печене с ядки, мед, шоколад и сушени плодове, а също за мюсли, плодови салати и суфле. Комбинацията с ядки и шоколад ни е особено любима заради наситения, плътен вкус, който се получава.
Кремът на нашите тарталети е суров – банани, какао, смлени лешници и кафява захар. Това прави тези сладки мъничета чудесна следобедна закуска за вашия малчуган. С чаша кисело мляко или чай – какво по-добро от това. Домашно приготвен сладкиш, в който знаете какво сте сложили, без никакъв компромис с качеството.
Хрупкавата основа от маслено тесто може да напълните и с друг крем по ваш вкус – ванилов, шоколадов, дори конфитюр. Можете да ги превърнете и в плодови тарталети – възможностите са много, от вас е само желанието да творите.
Да ви е сладко!
Начин на приготвяне:
За тарталетите
Сипете кафявата захар "Захира" и ядките в купата на кухненския робот или блендер и блендирайте до хомогенност. Прехвърлете ги в купа и към тях добавете солта и брашното. Разбъркайте много добре.
В друга купа разбийте мекото масло на пухкав крем. Добавете яйцето, разбийте отново и прехвърлете при сухите съставки.
Разбъркайте добре с бъркалка, след което доомесете тестото на ръка. Увийте го в домакинско фолио и го оставете в хладилника за 1 час.
Разточете охладеното тесто върху набрашнен плот на тънка кора и от нея изрежете кръгове, малко по-големи от формичките ви за тарталети.
Поставете кръгчетата във формичките за тарталети и притиснете добре с пръсти, така че тестото да се разпредели равномерно.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист загар (10-15 минути). След като са готови, ги извадете и оставете да се охладят.
За крема
Докато тарталетите се охлаждат, пригответе крема, като за целта блендирате заедно кафявата захар "Захира" и лешниците.
Към сухите съставки прибавете начупените банани и пасирайте всичко до гладък крем. Прибавете какаото и разбъркайте на ръка докато се усвои напълно.
Напълнете изстиналите кошнички с така получения крем, украсете по ваш вкус и поднесете.