- ориз за суши Крина - 250 гр - 1.70 лв
- вода - 350 мл
- пушена сьомга - 200 гр - 13.90 лв
- крема сирене - 150 гр - 2.51 лв
- моркови - 1 бр - 0.09 лв
- краставици - 1 бр - 0.87 лв
- кори нори - 3 бр - 2.75 лв
- балсамов оцет бял - 3-4 с.л. - 0.62 лв
- пудра захар - 1 с.л. - 0.06 лв
- сол - 1/2 ч.л.
Суши с пушена сьомга, свежа краставица и морков и крема сирене звучи доста примамливо за почитателите на азиатските вкусове. Ако сте сред тях, рецептата ще ви допадне, защото може да се приготви и вкъщи. Нужно е сръчност в навиването и рязането, да разполагате с качествени продукти и най-вече – с подходящ ориз за суши. С какъвто и да е не става, ако наистина искате суши, а не нещо като суши.
Оризът за суши е от специален сорт с обли зърна, който е богат на нишесте. Именно заради нишестето, след като се свари, зрънцата се слепват леко и това позволява да се оформят характерните суши форми.
В тази рецепта за суши с пушена сьомга ние ползвахме ориз за суши „Крина“. Той е с кръгли, бляскави зрънца, които след сваряване запазват целостта си, но същевременно се слепват лесно. Така оформянето на рулото е съвсем реално постижимо, а вкусът – автентичен. Можете да му се доверите за всяка друга интерпретация – класическа или ваша авторска – на тема суши. Резултатът ще е винаги безпогрешен.
Нещо важно, когато режете рулото на отделни парчета. Ножът ви трябва да е изключително остър и с широко, тънко острие, за да не мачка ориза и рибата. Добре е да бъде мокър и след всяко срязване да бъде старателно почистван и мокрен отново, за да постигнете желаната форма.
Поднесете готовото суши с пушена сьомга с уасаби, соев сос и парченца маринован джинджифил. Помнете, че джинджифилът не се яде заедно със сушито. Неговата задача е съвсем друга, той се ползва като „освежител“, да изчисти устата от остатъчните вкусове. Ако в платото пред вас има различни видове суши, хапвайте парченце джинджифил, преди да опитате следващото парче. Така ще можете да го усетите и оцените в пълнота. И знайте, че клечките не са задължителни. Суши може да се яде и с ръка.
Начин на приготвяне:
- Сварете ориза на "Крина" по описанието от опаковката.
- През това време смесете в купа оризовия оцет, солта и захарта. Разбъркайте добре и излейте върху топлия ориз. Разбъркайте и оставете да изстине.
- Обелете краставицата, разрежете я на 2 по дължина, почистете я от семките, след което нарежете на лентички с дължина 7-8 см.
- Обелете моркова и него също нарежете на лентички с дължина 7-8 см.
- Вземете лист нори и го поставете върху рогозка, увита в прозрачно фолио, с грапавата страна нагоре. Разпределете равномерно по цялата повърхност от изстиналия ориз.
- Обърнете кората с ориза надолу към рогозката. В единия край сложете крема сирене по цялата дължина, след това наредете краставица и морков.
- Завийте внимателно с рогозката, като придържате с показалците върха на кората. Навийте докрай, след което дооформете рулото.
- Покрийте рулото с парчета пушена сьомга и притиснете с рогозката, за да прилепне плътно и да приеме формата на рулото.
- Нарежете с остър нож и поднесете с уасаби.
Внимание: Съдържа крема сирене, което може да предизвика алергични реакции.