За блата
- бадеми или лешници, сурови - 300 гр.
- фурми - 150 гр.
- кокосово масло - 70 гр.
За крема
- кокосови стърготини - 100 гр.
- кокосова захар Пасифлора - 100 гр.
- банани - 3 бр.
- какао - 3 с.л.
- чиа семена - 2 с.л.
Показвали сме ви как да си направите сурови бонбони, но ето че дойде време и за по-солиден десерт като този суров бананов тарт. Солиден по отношение на вкуса и на размера, но не и на приготвянето. Спокойно можем да наредим рецептата за него сред лесните сладкиши. Минимално количество посуда, малко на брой продукти, НО изключително прецизен подбор, така че да се получи това нежно, леко и запомнящо се сладко чудо.
Тъй като рецептата е за суров тарт, нито един продукт в него не минава термична обработка. Основата е от сурови ядки – лешници или бадеми, фурми и кокосово масло. Кремът е от банани, кокосови стърготини, семена чиа и малката голяма тайна – кокосова захар „Пасифлора“. Решите ли да правите десерти, особено с екзотични плодове като банани, ананас, манго, непременно опитайте с нея.
В Южна и Югоизточна Азия ароматната кокосова захар е традиционен заместител на бялата захар. Там има много кокосови палми, а тази захар с великолепен карамелен цвят се извлича от уханния нектар на цветовете на кокосовата палма. Той кристализира в малки гранули и… това е всичко.
За разлика от бялата захар, кокосовата има мирис. В нея ще усетите карамелени и ванилови нотки и това е напълно достатъчно да ароматизира сладкишите, които приготвяте. Ето защо в списъка с продукти за този суров бананов тарт няма да видите нито ванилия, нито канела, нито какъвто и да било добавен аромат. Бананите и кокосът са достатъчни и са невероятна кулинарна двойка. Опитайте! Ще ви хареса!
Начин на приготвяне:
За блата
- В блендер смелете суровите ядки. Изсипете ги в купа и към тях прибавете блендираните до лепкаво пюре фурми. Прибавете и разтопеното кокосово масло. Разбъркайте добре докато се получи лепкава хомогенна смес.
- Разпределете сместа във форма за тарт с подвижно дъно с диаметър 26 см. С помощта на чаша притиснете сместа и оформете, така че да бъде с еднаква дебелина навсякъде.
- Поставете основата в хладилника за около 30 минути.
За крема
- Намачкайте бананите на каша и към тях прибавете кокосовата захар "Пасифлора".
- С миксер или пасатор разбийте кашата до хомогенна смес, след което прибавете какаото и продължете да разбивате.
- Към банановата смес добавете кокосовите стърготини и чията. Разбъркайте старателно на ръка и изсипете върху охладената основа.
- Разнесете равномерно и върнете в хладилника за 3-4 часа. Украсете по желание и сервирайте.