600 г червено цвекло
200 г бяло зеле
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 стръка стеблена целина
2 моркова
400 г домати на кубчета от консерва
1 картоф
1 ч.л. ким
1 дафинов лист
4 с.л. зехтин
сол на вкус
За гарниране:
200 г заквасена сметана
1 с.л. хрян от буркан
1/2 връзка копър
1/2 връзка див лук
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Почистете и нарежете лука, чесъна, целината и морковите на кубчета.
2. Обелете цвеклото и го нареже на кубчета, а зелето – на ивички.
3. В тенджера сгорещете зехтина и запържете лука, морковите, целината и чесъна за 1-2 минути.
4. Прибавете семената ким, дафиновия лист, доматите от консерва и налейте 1,5 л вода. Сложете цвеклото и зелето, посолете. Прибавете и обеления и нарязан на кубчета картоф. Посолете и похлупете. Гответе на слаб огън 45 минути.
5. В купа разбъркайте заквасената сметана с хряна, сол на вкус и наситнените копър и див лук.
6. Сервирайте горещата супа с овкусената сметаната.