Когато киселецът се пасира заедно с маслото и се добави в топлата супа, ярката му тревиста киселина се превръща в мека свежест и придава живинка и характер на картофено-сметановия крем.
Необходими продукти за 4 порции
200 г киселец
4 с. л. меко масло
3 с. л. зехтин
1 малка глава лук, ситно нарязана
500 г картофи, обелени и нарязани на кубчета
2 л зеленчуков бульон или вода
300 г сметана
сол и бял пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Киселецът се измива, подсушава се и се пасира заедно с маслото.
Зехтинът се загрява и в него се слага лукът. Разбърква се на умерен огън 4-5 мин. Добавят се картофите и се разбъркват още 4-5 мин. Налива се бульонът или вода и се вари, докато картофите омекнат. Добавя се сметаната и щом заври, супата се пасира.
Подправя се на вкус със сол и бял пипер. Преди сервиране се разбърква с пюрето от киселец и се поднася с хрупкав хляб.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Незаслужено подценяваният киселец
Смути – вълшебната напитка за супер форма
Как да направим здравословна супа