- картофи - 3 бр
- моркови - 2 бр
- зеле - 1/4 глава
- цвекло - 1 резен
- грах - 200 гр
- царевица - 200 гр
- червени чушки - 1 бр
- лимонов сок - 1 ч.л.
- хималайска сол - 1 ч.л.
- чубрица - 1 ч.л.
- дафинов лист - 2 листа
- сминдух - 1/2 ч.л.
- червен пипер - 1/2 ч.л.
- черен пипер дълъг - 1/4 ч.л.
- магданоз - 1/2 връзки
- вода пречистена - 1200 мл
Топлият борш е чудесна супа за зимата, но в оригинал той се поднася с лъжица заквасена сметана. За всички вас, които не консумирате, независимо по каква причина, животински продукти, направихме веган борш. 7 вида зеленчуци – картофи, моркови, зеле, задължителното червено цвекло, червена чушка, но и грах и царевица. Много подправки, за да бъде вкусна супата, и никаква мазнина. Тук можете да добавите пушен червен пипер, ако искате бульонът да има по-плътен вкус. По желание сложете и малко асафетида (Ferula asafoetida). Тази подправка замества вкуса на лук и чесън, съветват от Mate Kitchen.
Приготвен по този начин, постният борш става гъст, апетитен и питателен. Сметаната определено няма да ви липсва, както и мазнината. Освен това се и готви лесно – слагате всички съставки в тенджерата при врящата вода и готвите до пълна готовност на зеленчуците. Може би е излишно да казваме, но все пак – царевицата и грахът трябва да са предварително стерилизирани. Иначе готвенето ще продължи доста дълго.
Ако решите да си направите този веган борш на Mate Kitchen през лятото, знайте, че е по-вкусен, когато е студен. Така можете да усетите цялото богатство от вкусове в купичката. За лек обяд е повече от подходящ. През зимата си го хапнете топъл и с повечко черен пипер, за да ви сгрее. С филийка препечен хляб е чудесен.
Начин на приготвяне:
1. Обелете картофите и почистете чушката от семките.
2. Нарежете картофите, морковите и чушката на дребни кубчета.
3. Нарежете зелето на много тънки ивици. Може да използвате ренде или машина за целта. Настържете цвеклото на едро.
4. В тенджера сложете водата да заври. Прибавете зеленчуците и подправките без солта и магданоза. Разбъркайте и оставете да ври на бавен огън до готовност.
5. При сервиране гарнирайте с накълцан магданоз и лимонов сок.
Бележки: Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет, в ограничени количества, както и за деца. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.