800 г телешко шкембе
6 скилидки чесън
1 1/2 лимон
3 жълтъка
3 с. л. брашно
сол на вкус
за гарниране:
125 мл червен винен оцет
50 г краве масло
5 скилидки чесън
1 ч. л. червен пипер
Начин на приготвяне:
Шкембето се сварява в 2 л вода, заедно с половината наситнен чесън и сока от половин лимон. Когато омекне напълно, се изважда от бульона и се нарязва на малки парчета.
Жълтъците се смесват с брашното. Прибавя се сокът от 1 лимон и 1 черпак от бульона, в който е варено шкембето. Застройката се пресипва в супата, като се бърка. Слага се и останалият смачкан на паста чесън и се посолява на вкус.
Шкембето се пуска в бульона и се вари още 10 минути. Червеният пипер се запържва за секунди в сгорещеното масло и бързо се оттегля от котлона, за да не изгори. Чесънът за гарниране се смачква с преса и се разбърква с оцета.
Супата се поднася със запържения пипер и чесновия оцет.
Други рецепти:
Корейска студена супа с краставици
Свежа пролетна идея - студена супа със спанак
Крем супа от тиквички
Рецепта за таратор, която вероятно не знаете
Витаминозна супа с карфиол