2 консерви домати на кубчета (по 400 г)
1 стрък праз
2 глави лук
2 скилидки чесън
кората от 1 лимон
1 с.л. доматен концентрат
1 л зеленчуков бульон
3-4 с.л. студено пресован зехтин
1 щипка риган
1 ч.л. суха мента
сол и черен пипер на вкус
За сервиране:
400 г цедено кисело мляко
Начин на приготвяне:
1. Нарежете праза, лука и чесъна на едро и ги запържете в сгорещения зехтин на умерен огън до златисто.
2. Добавете доматения концентрат и разбъркайте. След минута налейте доматите от консерва, прибавете и настърганата кора от лимона.
3. Овкусете с ригана и ментата. Налейте бульона и подправете със сол и черен пипер на вкус. Гответе 10 минути.
4. Пасирайте и поднесете супата с цедено мляко. По желание поръсете с още мента или риган.
Съвет: Супата може да се консумира и студена.