800 г кисело мляко
3 краставици
1 глава чесън
1 връзка кориандър
2 с. л. зехтин
1/2 ч. л. кимион на зърна
чили на люспи без семките
сол и черен пипер на вкус
сокът от 1 лайм
Начин на приготвяне:
Необелената глава чесън се посолява, полива се със зехтина и се увива в алуминиево фолио. Пече се около 30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, след което се оставя да се охлади.
Почиства се от люспите. Намачква се.
Краставиците се обелват и се нарязват на кубчета, кориандърът се накълцва.
Кимионът се запича на сух тиган. Стрива се в хаванче.
Киселото мляко се разбива с бъркалка, за да няма бучки. Подправя се с кимиона и сол на вкус. Прибавят се чесънът, сокът от лайм, кориандърът, краставиците и се разбърква.
Разрежда се със студена вода до желаната гъстота. Оставя се в хладилник за 1 час. Поднася се с чили на люспи.
Други рецепти:
Корейска студена супа с краставици
Свежа пролетна идея - студена супа със спанак
Крем супа от тиквички
Рецепта за таратор, която вероятно не знаете
Витаминозна супа с карфиол