1 средно голяма глава карфиол
500 г телешка кайма
80 г ориз
1 голяма глава лук
2 големи моркова
половината от зелената част на 1 глава целина
50 мл зехтин
500 г картофи
3 л телешки бульон
1/2 връзка магданоз
1/2 ч. л. мащерка
1/2 ч. л. розмарин
сол и черен пипер на вкус
брашно за овалване
Необходими продукти:
Карфиолът се разделя на розички. Каймата се смесва с добре измития ориз, сол, черен пипер и нарязаните листенца от 2 стръка целина. Оформят се топчета, овалват се в брашно и се оставят настрана.
Лукът, морковите и стъблата на целината се наситняват и се задушават в зехтина. Зелената част на стръковете целина се запазва.
Телешкият бульон се сипва при задушените зеленчуци и се кипва. В тенджерата се поставят топчетата и се варят десетина минути. Добавят се розичките карфиол и обелените и нарязани на кубчета картофи.
След 10-15 минути всички подправки (мащерката, розмаринът, наситнените листа от целината и магданоза, сол и черен пипер) се сипват в тенджерата. Котлонът се изключва и супата се оставя да къкри за известно време. Може да се добави лъжица масло за разкош.
Супата се сервира гореща, без застройка.
Други рецепти:
С какво да заменим пилешката супа, докато постим
Постна супа с паста „Орзо“
Френска лучена супа
Класическа пилешка супа
Пилешка супа по селски
Душата на супата – фиде