- спанак - 500 гр
- ориз - 1/3 ч.ч.
- брашно - 1 с.л.
- чесън - 3 скилидки
- олио - 50 мл
- лимони - 1/2 бр
- сол на вкус
Купичка студена бистра супа със спанак и ориз е истински еликсир в топлите пролетни дни. Лека, приятно кисела, освежаваща – още едно потвърждение, че простичките неща често ни носят най-голяма наслада, уверяват ни от Mate Kitchen. Приготвя се за час и с минимален набор от продукти. Пресен спанак, шепа ориз, няколко скилидки чесън, малко олио, брашно, сол и задължително лимонов сок. Това е всичко, няма нужда от подправки, защото спанакът, чесънът и лимонът носят уханието на пролет.
През студените месеци тази конфигурация от съставки няма да ни удовлетвори, защото имаме нужда от нещо плътно и засищащо. Щом слънцето се покаже обаче, малкото става много, а зеленият цвят напира да присъства на масата ни. Освен това бистрата супа ни оставя повече място да се насладим на агнешкото и другите пролетни разкошотии.
По рецептата за супа със спанак и ориз на Mate Kitchen можете да си направите супа с лапад. Той има една идея по-различен, но също толкова специален и неустоим вкус. Едно от вълшебствата, които понякога от незнание подминаваме. Решите ли да използвате киселец, няма нужда даже от лимон
Традиционният български начин до подкиселите такава бистра постна супа, разбира се, не е с лимон, а със зелени кисели джанки. Ако си я приготвяте по-късно през пролетта, опитайте. Вкусът и киселинността са несравними.
Начин на приготвяне:
1. Почистете и измийте спанака, нарежете го на дребно и го задушете в тенджера със сгорещеното олио.
2. След като намали обема си и пусне вода, прибавете нарязания на ситно чесън и ориза. Разбъркайте и гответе докато оризът стане прозрачен.
3. Прибавете брашното, разбъркайте много добре и задушете за 1-2 минути. Налейте 1,5 -1,8 л гореща вода и оставете да ври докато оризът се сготви.
4. Накрая подправете със сол и лимон, разбъркайте и поднесете.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.