- 2 патладжана
- 3 глави лук
- 5 скилидки чесън
- 200 г сварен нахут
- 3 с.л. сусамов тахан
- 1 стрък мащерка
- 1 с.л. масло
- 2 големи картофа
- 1.5 ч.ч. телешки бульон
- 2 ч.л. смлян кимион
- сол
- зехтин
- 2 с.л. крем-сирене
- шепа бейби спанак
- Допълнително:
- 0.5 франзела
- 0.5 патладжан
- зехтин
- сол
Начин на приготвяне:
Изпечете патладжаните на котлон или във фурна. След това ги поставете в купа и ги покрийте с прозрачно фолио, за да се запарят.
Обелете и нарежете лука на тънки полумесеци. Обелете и нарежете скилидките чесън на тънки филийки. Загрейте тенджера с 1-2 с.л. зехтин на слаб огън и задушете лука и чесъна в нея. Обелете картофите и ги нарежете на тънки полукръгчета. Добавете ги при лука и разбъркайте. Добавете 1 с.л. сусамов тахан, разбъркайте и захлупете за 3-4 минути. След това разбъркайте и налейте бульона.
Отделно, в тиган разтопете маслото и запържете 2/3 от сварения нахут в него заедно с 1 ч.л. кимион и 1 нарязана на ситно скилидка чесън. Разбъркайте. Поръсете с нарязани листа мащерка. Пресипете нахута в супата и варете до готовност. Дръпнете от котлона, долейте малко вода и пасирайте супата до гладкост. Добавете обелените и нарязани патладжани, 1 ч.л. кимион и 2 с.л. тахан и разбъркайте добре.
Добавете листата спанак в супата и пасирайте. Добавете 1.5 с.л. крем-сирене и пасирайте отново. Овкусете със сол.
Запържете останалия нахут в тиган с малко зехтин.
Нарежете франзелата на филийки и ги запечете от двете страни в тиган с малко зехтин. Добавете и нарязания на тънки кръгчета патладжан и запечете от двете страни. Посолете.
Сервирайте супата в купички. Добавете малко зърна запържен нахут. Гарнирайте със запечени филийки, намазани с крем-сирене. Върху тях подредете кръгчета запечен патладжан.
Други рецепти:
- С какво да заменим пилешката супа, докато постим
- Постна супа с паста „Орзо“
- Френска лучена супа
- Класическа пилешка супа
- Пилешка супа по селски
- Душата на супата – фиде