За супата:
100 мл царевично олио
4 домата
1/2 глава бял лук
1 с.л. брашно
1 сушена люта чушка чипотле
4 ч.ч. пилешки бульон
1 стрък епасоте
сол и черен пипер
Допълнително:
4 листа от кактус
2 с.л. сол
4 пъдпъдъчи яйца
100 г авокадо
50 г зряло сирене (тип пармезан)
5 г кълнове от репички
Начин на приготвяне:
1. Нарежете листата от кактус на дребни кубчета и ги сложете в купа. Поръсете с 2 с.л. сол и разбъркайте добре с ръце. След това залейте кубчетата с вода, разбъркайте и прецедете. Сложете кубчетата в тенджера с вряща вода и варете 1 минута. Прецедете.
2. Загрейте олиото в тенджера и запържете нарязания на тънки полумесеци лук заедно със сушената люта чушка. Добавете сол и нарязаните на дребни кубчета домати. Поръсете брашното, разбъркайте за минута и налейте пилешкия бульон. След като сместа заври, добавете стръковете епасоте и гответе 30 минути.
3. Отстранете стръковете епасоте и лютата чушка и пасирайте супата.
4. Поширайте пъдпъдъчите яйца.
5. По средата на дълбока чиния сложете 1-2 с.л. кубчета от листа кактус. Върху тях поставете резен авокадо, тънки парченца зряло сирене и няколко кълна от репички. Най-отгоре поставете 1 поширано пъдпъдъче яйце. Отстрани сипете от пасираната супа.