300 г кестени
150 г кафяви печурки
80 г перлен ечемик
10 г сушени манатарки
1,2 л зеленчуков бульон
60 мл зехтин
2 скилидки чесън
1 стрък стеблена целина
1 глава лук
1 морков
2 стръка салвия
1 с. л. доматен концентрат
1 с. л. брашно
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Кестените се цепват на кръст, слагат се в тава и се пекат около 30 минути в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор, като периодично се разбъркват. Белят се, докато са още топли.
Перленият ечемик се сварява. Манатарките се накисват в 150 мл вряла вода. Морковът, лукът и целината се почистват, нарязват се на малки кубчета и се запържват в 40 мл зехтин, докато омекнат.
Прибавят се накълцаните чесън и салвия. Разбърква се, сипва се брашното и се запържва за кратко. Добавя се доматеният концентрат, налива се бульонът, овкусява се със сол и черен пипер и се готви 20 минути на слаб огън.
В останалия зехтин се запържват печурките, почистени и нарязани на кубчета.Манатарките се режат надребно. Двата вида гъби се слагат в супата. Налива се и част от водата, в която са киснали манатарките.
Накрая се прибавят отцедения ечемик и нарязаните на парчета кестени. Супата се готви още около 20 минути и се поднася с листенцата от стръка целина.
Други рецепти:
Пилешка супа с китайски спагети и спанак
Бял борш с дълбок вкус
Френска лучена супа
Топла супа за студените вечери
Класическа пилешка супа
Пилешка супа по селски
Да си сготвим борш