1,2 кг тиква
500 г микс от горски гъби
200 г заквасена сметана
100 г краве масло
80 г сирене „Пекорино“
1,5 л зеленчуков бульон
4 скилидки чесън
2 стръка праз
2 стръка мащерка
1 дафинов лист
1 щипка индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Тиквата се обелва и се нарязва на кубчета. Чесънът и празът се наситняват. Гъбите се почистват и се нарязват на едро.
В тенджера се загряват 70 г от маслото и в него се запържват гъбите. Добавя се половината чесън, овкусява се с мащерката, сол и черен пипер.
Пържените гъби се изваждат и в същия съд се загрява останалото масло, в което се запържват празът и останалият чесън.
Добавя се тиквата и се налива бульонът. Овкусява се с индийското орехче и дафиновия лист. Вари се, докато тиквата омекне.
Дафиновият лист се отстранява и супата се пасира, а след това се прецежда. Овкусява се със сол и черен пипер.
Всяка порция се поднася с лъжица заквасена сметана, запържени гъби и настъргано сирене „Пекорино“.
Да си припомним вкусa на гъбената супа