скариди - 500 гр
стерилизирани домати на кубчета - 450 гр
булгур - 1/2 ч.ч.
лук - 1 глава
зелени чушки - 1 бр
моркови - 1 бр
лимони - 1 бр
чесън - 4 скилидки
магданоз - 1/2 връзки
зехтин - 2 с.л.
сол на вкус
черен пипер на вкус
Тази супа от скариди с домати и чесън е гъста, плътна и питателна. Отива повече на хладното време за разлика от гръцката рецепта, която вече сме ви показвали и която е по-рядка и носи свежестта на лятото и морския бряг. Тук вкусът на доматите се усеща много добре и имаме сгъстител – булгур. И определено е по-вкусна, когато е топла.
Към супата може да поднесете и тарама хайвер или рибена разядка с крекери, предлагат от Mate Kitchen. Тя е достатъчно засищаща, така че може да минете и без основно ястие.
Трикът, който няма да запазим за себе си, а щедро ще споделим, е, че супата от скариди с домати е много вкусна, когато я поднесете с лъжица крема сирене. То омекотява киселинността на доматите и допълва сладкия вкус на скаридите. По желание може да я подлютите, но без да прекалявате, съветват от Mate Kitchen. Трябва ви само филийка препечен хляб и нищо друго.
Начин на приготвяне:
1. В голяма тенджера загрейте зехтина на средно силен огън. Задушете нарязаните на кубчета лук, морков и чушка и счукания чесън в продължение на няколко минути, докато омекнат.
2. Добавете булгура, доматите и врящата вода, разбъркайте и оставете супата да заври. Гответе около 10 минути, докато булгурът е почти сварен.
3. През това време почистете скаридити и ги нарежете на парчета с големина 2 см, ако са големи, или ги оставете цели, ако са по-дребни.
4. След като булгурът се свари, прибавете скаридите в тенджерата. Гответе още 3-5 минути и подправете с прясно смлян черен пипер, сол и лимонов сок и нарязания на ситно магданоз. Разбъркайте и отдръпнете от котлона.
Внимание: Съдържа скариди, което може да предизвика алергични реакции.