Необходими продукти:
800 мл. вода
200 гр прясна сьомга
50 гр масло
1 морков
1 малка глава лук
200 мл. прясно мляко
200 мл. течна готварска сметана
връзка пресен копър, нарязан на ситно
връзка магданоз нарязан, на ситно
1 жълтък (за застройката)
50 гр царевично нишесте или брашно
2 с л. лимонов сок
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Започнете като нарежете рибата на малки парчета и я сложите във врящата вода. През това време нарежете и задушете в маслото лука, моркова, копъра и магданоза. Овкусете с малко сол. Прибавете ги към рибата и долейте прясното мляко. Нека покъкри на среден огън за малко, след което добавете течната сметана, разбъркайте и оставете да покъкри още малко.
В малка купичка разбийте нишестето (брашното) с малко вода, да стане на кашичка и прибавете жълтъка. Бъркайте до хомогенна смес. Темперирайте леко с малко от бульона на супата, за да не се пресече, отдръпнете тенджерата от огъня и постепенно изсипете сместа в супата, като непрекъснато бъркате.
Върнете на котлона за малко на бавен огън и след няколко минути изключете. Когато леко се поохлади супата, можете да добавите лимоновия сок, а може и направо при поднасянето. По желание поръсете с прясно смлян черен пипер.