- 1200 г тиква цигулка
- 1 глава лук
- 4 скилидки чесън
- 50 мл зехтин
- 50 г краве масло
- 1 литър зеленчуков бульон
- сол и черен пипер на вкус
- За гарниране:
- 80 мл зехтин
- 1 ч.л. едър лют червен пипер
- 1 ч.л. едро смлян лют червен пипер
- 150 мл течна животинска сметана
- 2 стръка босилек
- 2 щипки прясно смляно индийско орехче
- сол
- 200 г бабек или суджук
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 190 градуса (с вентилатор). Разрежете тиквата на две, без да я белите и я почистете от семките и меката вътрешност. Сложете двете половини в тава, заедно с целите скилидки чесън и цялата глава лук. Полейте тиквата със зехтин и я посолете. Изпечете в загрятата фурна за около 50 минути.
Почистете изпечената тиква от кората, а чесъна и лука от люспите. Сложете ги в тенджера заедно с бульона, маслото, сол и черен пипер на вкус. Гответе на слаб огън 30 минути. След това пасирайте и по желание прецедете супата.
Загрейте зехтина за гарниране и го налейте върху поставените в купа два вида лют пипер, оставете така за около 15 минути. Разбийте сметаната, за да стане пухкава, след това я овкусете със сол, индийско орехче и с нарязани на ситно листа босилек.
Нарежете колбаса на тънки филийки и го запечете на сух тиган, за да стане златист и апетитен. Отцедете го върху кухненска хартия.
Гарнирайте всяка порция супа с парченца колбас, лют зехтин и сметана.
Съвет: Останалия лют зехтин съхранявайте в затворен съд и използвайте за други ястия.