1 глава карфиол (700 г)
350 г коприва
250 г спанак
10 г сушени манатарки
1,5 л зеленчуков бульон
250 мл кокосова сметана
80 мл зехтин
1 връзка пресен лук
2 скилидки чесън
1–2 с. л. ябълков оцет
1 ч. л. ким
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Карфиолът се разделя на малки розички и се запържва в загретия зехтин, докато започне леко да се карамелизира. Прибавят се наситнените лук и чесън и се запържват леко.
Част от запържените карфиол, лук и чесън се заделят за гарниране.Зеленчуците в тенджерата се овкусяват със сол, черен пипер и семената ким. Налива се бульонът и се готви, докато зеленчуците омекнат добре.
Манатарките се заливат с 100 мл вряла вода. Копривата се почиства и се прибавя в супата, заедно със спанака.
Слагат се и набъбналите и накълцани манатарки, заедно с част от водата, в която са киснали. Готви се, докато копривата и спанакът омекнат. Ако има нужда се добавя още течност – бульон или вода.
Налива се кокосовата сметана и се посолява.Супата се пасира, овкусява се с оцета и по желание се прецежда. Сервира се, гарнирана със заделените зеленчуци.
Други рецепти:
Бял борш с дълбок вкус
Френска лучена супа
Топла супа за студените вечери
Класическа пилешка супа
Пилешка супа по селски
Да си сготвим борш