цвекло - 3 големи глави
лук - 1 глава
моркови - 2 бр
зелен лук - 2 стръка
заквасена сметана - 100 гр
захар - 50 гр
горчица - 1 с.л.
паста от хрян или настърган корен - 1 с.л.
винен оцет - 30 мл
сол на вкус
В късната есен и през зимата си имаме любим вкусен цвят – розовото на крем супа от цвекло. Обичаме да си налеем купичка от гъстата супа, да си сложим в центъра пълна лъжица сос от заквасена сметана* и да разбъркаме леко, така че да се получат красиви редуващи се кръгове, преливащи в бяло и розово. Отгоре гарнираме с малко кълнове и си изпичаме две филийки хляб. Разкош!
Знаем, че за много от вас супа от цвекло звучи не така примамливо. Тя има наситен землист вкус и лека сладникавост, но пък те се балансират много добре с добавката на оцет и, разбира се, соса. В една лъжица от него има мнооого вкус. Имаме фината мекота на заквасената сметана, лютия хрян, горчицата, хрупаквостта на зеления лук. Всичко това се съчетава деликатно с цвеклото и го издига на съвсем различно ниво. С този сос, впрочем, можете да овкусите и салата от настъргано цвекло и моркови. Гарантираме за вкуса!
Можете да си хапнете апетитната крем супа от цвекло и топла, но и охладена. Зависи колко наситено искате да усещате цвеклото. И определено може да си сложете повече от една лъжица от соса.
Добър апетит!
Начин на приготвяне:
1. Обелете цвеклото, морковите и лука и ги нарежете на едри парчета. Сложете ги в голяма тенджера и ги сварете заедно със захарта до пълно омекване.
2. Пасирайте сварените зеленчуци и добавете в тенджерата половината от горчицата, оцета и сол на вкус. Разбъркайте добре.
3. В малка купа разбийте сметаната с хряна, другата половина от горчицата и нарязаните на дребно пера от зеления лук.
4. Налейте в купичка от супата, отгоре сложете лъжица от сметановия сос и поднесете.