Студена супа от зелени чушки

Свежа идея за топлите летни дни

3 от общо 3 гласа
90 мин.
Необходими продукти

1 кг зелени чушки (различни сортове)
2 люти зелени чушки
2 глави лук шалот
2 скилидки чесън
1 лайм
1/2 връзка босилек
700 мл зеленчуков бульон
100 мл бяло вино
70 мл зехтин
250 г сирене „Фета“
2 с. л. сусам
1 ч. л. майоран
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Чушките се почистват и се режат на кубчета. Лукът и чесънът се накълцват. В тенджера се загрява зехтинът, сипват се чушките, лукът и чесънът, овкусяват се със сол и черен пипер и се пържат 10–15 минути, докато леко омекнат. 

Поръсват се с майоран, наливат се виното и бульонът и се варят, докато омекнат добре – около 10–15 минути. 

Съдът се отстранява от котлона и супата се прехвърля в купа, която се поставя в мивка, пълна с вода и лед – охлажда се шоково, за да не потъмнява. Прибира се в хладилник за няколко часа. 

Охладената супа се пасира, заедно с босилека, сока и настърганата кора от лайм. По желание се прецежда. 

Сиренето се реже на кубчета, слага се в тава, поръсва се със сусам и се запича в загрята на 220 градуса фурна на грил програма, докато се зачерви хубаво. 

Студената супа се гарнира със сиренето, по желание се поднася с листенца босилек.

Други рецепти:

Бял борш с дълбок вкус
Френска лучена супа
Топла супа за студените вечери
Класическа пилешка супа
Пилешка супа по селски
Да си сготвим борш

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти