1 кг зелени чушки (различни сортове)
2 люти зелени чушки
2 глави лук шалот
2 скилидки чесън
1 лайм
1/2 връзка босилек
700 мл зеленчуков бульон
100 мл бяло вино
70 мл зехтин
250 г сирене „Фета“
2 с. л. сусам
1 ч. л. майоран
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Чушките се почистват и се режат на кубчета. Лукът и чесънът се накълцват. В тенджера се загрява зехтинът, сипват се чушките, лукът и чесънът, овкусяват се със сол и черен пипер и се пържат 10–15 минути, докато леко омекнат.
Поръсват се с майоран, наливат се виното и бульонът и се варят, докато омекнат добре – около 10–15 минути.
Съдът се отстранява от котлона и супата се прехвърля в купа, която се поставя в мивка, пълна с вода и лед – охлажда се шоково, за да не потъмнява. Прибира се в хладилник за няколко часа.
Охладената супа се пасира, заедно с босилека, сока и настърганата кора от лайм. По желание се прецежда.
Сиренето се реже на кубчета, слага се в тава, поръсва се със сусам и се запича в загрята на 220 градуса фурна на грил програма, докато се зачерви хубаво.
Студената супа се гарнира със сиренето, по желание се поднася с листенца босилек.
Други рецепти:
Бял борш с дълбок вкус
Френска лучена супа
Топла супа за студените вечери
Класическа пилешка супа
Пилешка супа по селски
Да си сготвим борш