3 тиквички
800 мл зеленчуков бульон
30 мл олио
300 г кисело мляко
120 г червена леща
2 скилидки чесън
1/2 лайм
1/2 връзка кориандър
1/2 ч. л. кимион на зърна
сол и черен пипер на вкус
Дори и класическата леща е вкусна студена през лятото, а представете си какво ще стане, ако добавим и тиквички.
Начин на приготвяне:
Лещата се сварява. Кимионът се счуква леко в хаванче, чесънът се накълцва, а тиквичките се режат на кубчета.
Чесънът и кимионът се запържват за кратко в сгорещеното олио.
Прибавят се тиквичките, когато се запържат, се наливат около 300 мл от бульона. Посолява се и се готви, докато тиквичките омекнат. Охлаждат се.
В блендер се слагат тиквичките заедно с течността, кориандърът, сокът от лайм, отцедената леща, останалият бульон, сол и черен пипер на вкус. Смила се добре.
Прибавя се киселото мляко и се разбърква.
Супата се охлажда добре и се поднася по желание с едро счукан черен пипер и листенца кориандър.
Други рецепти:
- Корейска студена супа с краставици
- Свежа пролетна идея - студена супа със спанак
- Крем супа от тиквички
- Рецепта за таратор, която вероятно не знаете
- Витаминозна супа с карфиол