картофи - 1 кг
червени чушки - 3 бр.
моркови - 2 бр.
зеленчуков бульон - 1.5 л
дафинов лист - 2 бр.
лук - 3 бр.
чесън - 3 скилидки
червен пипер - 1 с.л.
лют пипер - 1 ч.л.
суха мащерка - 1 ч.л.
зехтин или олио - 4 с.л.
сол на вкус
Обикновено свързваме нашите западни съседи сърбите с вкусната скара и като цяло добре приготвеното месо, но този път отскачаме до тях, за да хапнем по купичка зеленчукова сръбска супа. Гъста, приятно пикантна, еднакво вкусна и когато е топла, и когато е студена и без трохичка животински продукти. Лека е, което я прави подходяща за летните жеги. Можете да си я приготвяте по рецепта на Mate Kitchen и по време на пости, а и всеки път, когато ви се дояде.
Списъкът от продукти за тази зеленчукова супа е повече от елементарен – лук, моркови, картофи, червени чушки, чесън. По-интересни са подправките – дафинов лист и прясна мащерка за свеж лимонов финал. Обикновено овкусяваме с тях месни яхнии, но не и този път. Получава се интересен и различен вкус, но определено е много приятен. Ако ги замените с традиционния за нашите зеленчукови супи магданоз, сръбските нотки в рецептата ще избягат.
Иначе вкусната сръбска супа се готви повече от лесно. Слагате основните зеленчуци във врящия бульон и ги оставяте да се сготвят на тих огън. Интересна е своеобразната запръжка от лук, чесън и два вида червен пипер. От лютивия можете да сложете колкото ви е вкусно и небцето ви понася. Може да е смлян или пък на люспи като за шкембе чорба – изборът е изцяло ваш. А от нас е пожеланието за добър апетит.
Начин на приготвяне:
1. Нарежете картофите, чушките и морковите на малки кубчета.
2. Сложете ги във врящия бульон заедно с дафиновите листа и сол и оставете да къкрят под капак.
3. Нарежете лука и чесъна на ситно и ги запържете за кратко в мазнината.
4. Поръсете със сладкия и лютивия пипер, разбъркайте и изсипете в супата. Оставете да се готви още няколко минути, поръсете с мащерка и дръпнете от огъня. Поднесете супата топла.