Необходими продукти (за 6 порции):
500 г пресен спанак
1 глава лук
1 морков
2 супени лъжици олио
1 кафена чаша ориз
100 г сирене
сол и черен пипер на вкус
За застройката:
1 яйце
100 г кисело мляко
Начин на приготвяне:
Почистваме спанака от дръжките и по-грубите жилки и много добре го измиваме под течаща вода. Лука и моркова нарязваме на ситно. Задушаваме ги в олиото с малко вода до омекване. Наливаме 1,5 л гореща вода и я изчакваме да заври.
Отцеждаме спанака и го нарязваме на ивички, след което го пускаме във врящата вода заедно с ориза. Варим супата 10-15 минути или докато оризът се свари.
Прибавяме натрошеното сирене, овкусяваме със сол, черен пипер и отстраняваме от котлона. Застройваме с яйцето и киселото мляко.
* Вкусът на пресния спанак е достатъчно богат и няма нужда от други подправки. Ако все пак желаем, може да овкусим ястието с малко джоджен.
Спаначена супа със сирене
Балсам за сетивата
87327