грах стерилизиран - 500 гр
спанак - 300 гр
моркови - 1 бр.
зелен лук - 1 връзка
олио - 60 мл
яйца - 1 бр.
кисело мляко - 150 гр
брашно - 1 с.л.
сол на вкус
Тази рецепта на Mate Kitchen е свежа и лека, приготвя се с малко продукти и отнема само около час. Свежестта ѝ обаче не се дължи на спанака (него вече го има целогодишно по магазините), а от зеления лук, който придава съвсем различен вкус на добре познатите ни ястия. Ако решите да направите супата със стар, определено няма да получите същия ефект, особено след запържването с моркова, отбелязват от Mate Kitchen. Дори ароматът на супата ви ще бъде различен и някак есенно-зимен.
Спаначена супа с грах можете да си направите за около час, но ако използвате стерилизиран грах от консерва. Ако разполагате със замразен грах, ще му е нужно повече време да се сготви. В такъв случай сложете първо него в тенджерата и едва след като омекне, добавете спанака, тъй като на него му трябват на практика само няколко минути, съветва още Mate Kitchen.
Тъй като в тази спаначена супа с грах има само растителна мазнина, можете да я хапнете и студена - дори е препоръчително да я поднесете поизстинала. Тогава вкусът на спанака и граха е по-отчетлив, а ако оставите направата ѝ за пролетта, тогава горещата супа не е най-примамливото ястие. Няколко капки лимонов сок ще я направят още по-освежаваща.
Начин на приготвяне:
1. Почистете и измийте спанака и го нарежете на ивици.
2. Сложете го да се свари в подсолена вода заедно с граха, а през това време запържете в загрято олио нарязаните на дребно морков и зелен лук. Щом зеленчуците омекнат, добавете брашното и оставете на котлона да се запържи.
3. Прибавете зеленчуковата смес от тигана в тенджерата при спанака и граха и оставете да поврат заедно десетина минути.
4. Разбийте яйцето и киселото мляко в купа.
5. Дръпнете супата от котлона, разредете застройката с бульон, за да се темперира и я върнете в тенджерата при непрекъснато бъркане.
6. Оставете супата да отлъхне за десетина минути и я поднесете.
Внимание: Съдържа яйца, брашно и кисело мляко, което може да предизвика алергични реакции.