- 1 кг телешко шкембе
- 10 ч.ч. гореща вода
- 2 лимона
- сок
- 1 с.л. зехтин
- 1 глава лук
- За застройката:
- 2 жълтъка
- 3 с.л. брашно
- 5 с.л. кисело мляко
- 1 лимон
- сок
- 3 щипки сол
- 1 ч.ч. вода
- За соса:
- 4 скилидки чесън
- 1 лимон
- сок
- 1 ч.л. сол
- 6 стръка магданоз
- прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Започнете приготвянето на тази рецепта за шкембе чорба, като сипете горещата вода в тенджера. Нарежете шкембето на едри парчета и го пуснете вътре. Добавете сока на двата лимона и 1 с.л. зехтин. Обелете главата лук и я нарежете на четвъртинки. Добавете и нея. Варете шкембето до омекване.
Щом шкембето е сварено напълно, извадете го и го нарежете на малки парченца. Прецедете бульона в купа. Върнете бульона и парченцата шкембе в тенджерата. Оставете шкембе чорбата да поври.
За застройката за шкембе чорба с кисело мляко първо разбийте жълтъците. Добавете брашното и киселото мляко и разбъркайте до гладкост. Добавете внимателно лимоновия сок и разбъркайте отново. Добавете сол. Добавете малко от топлия бульон, като разбърквате енергично. След това внимателно сипете застройката в топлата супа, като разбърквате. Оставете супата да поври на слаб огън.
За соса обелете скилидките чесън и ги стрийте на паста със сол в хаванче. Добавете лимоновия сок и разбъркайте. Нарежете на ситно листата магданоз и добавете и тях.
Други рецепти:
Пилешка супа с китайски спагети и спанак
Бял борш с дълбок вкус
Френска лучена супа
Топла супа за студените вечери
Класическа пилешка супа
Пилешка супа по селски
Да си сготвим борш