лаврак - 400 гр - 9.40 лв
сьомга - 400 гр - 17.20 лв
лук - 1 глава - 0.10 лв
моркови - 2 бр - 0.22 лв
червени чушки - 1 бр - 0.42 лв
зелени чушки - 1 бр - 0.19 лв
картофи - 1 бр - 0.18 лв
люти чушки - 1 бр - 0.08 лв
чесън - 2-3 скилидки - 0.24 лв
олио - 3-4 с.л. - 0.17 лв
копър - 1/2 връзки - 0.65 лв
пресен девесил - 1/2 връзки - 0.65 лв
кисело мляко - 200 гр - 0.75 лв
яйца - 2 бр - 1.33 лв
сол на вкус
черен пипер на вкус
С тази рецепта нарушихме старото рибарско правило, че за хубава рибена супа са нужни поне три вида риба и направихме нашата със сьомга и лаврак. Признаваме си, че никак не съжаляваме. „Само“ две са рибите, но пък с изключително качество, великолепен вкус и несравними ползи за организма. Не с мисъл за здравето напълнихме тенджерата обаче, а за да ви предложим купичка топло вълшебство, което да си приготвяте през цялата година. През лятото ще ви пренася на морския бряг, а през зимата ще ви сгрява с вкуса и уханието на топлите месеци.
Не само рибата е важна в рецептата за супа със сьомга и лаврак. Зеленчуците и подправките също са определящи за вкуса. Тя трябва да е богата, питателна, да ви е достатъчна и след нея да не искате нищо, за да запазите насладата по небцето.
Картофи за плътност, зелени и червени чушки, моркови и лук за сладост, малко чесън. Лютото чушле е по желание. Може да я подлютите и след като е вече готова и това ще ви даде различен тип острота. За сметка на това копърът и пресният девесил са задължителни. Забравете за мащерката, девесилът е най-добрата подправка за риба. И за гъби, впрочем.
Малък трик, който може да използвате в тази рецепта за супа със сьомга и всяка друга рибена чорба е да сложите половин лимон в края на готвенето заедно с кората. Само го измийте много старателно и го извадете щом освободи вкуса си.
Поднесете супата с препечен хляб, така винаги е най-вкусно.
Добър апетит!
- Сварете нарязания на парчета лаврак заедно с главата и опашката и нарязаната на парчета сьомга в 2 л вода. Посолете и добавете олиото. Варете 10-15 минути, дръпнете от котлона и оставете рибата във врялата вода за още няколко минути.
- Прецедете бульона, налейте го в чиста тенджера и го върнете обратно на котлона. Рибата отделете и оставете да се охлади.
- В бульона сложете ситно нарязаните моркови, лук, картофи и чушки. Варете докато картофите омекнат, след което прибавете накълцаната люта чушка и счукания чесън. Добавете и рибата, почистена от костите и начупена на едри парчета. Разбъркайте добре и овкусете със ситно нарязаните девесил и копър.
- Свалете супата от огъня и застройте с предварително разбитите кисело мляко, яйца, сол и черен пипер.
- Оставете готовата супа със сьомга и лаврак да престои десетина минути и поднесете.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа кисело мляко, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа сьомга, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа лаврак, което може да предизвика алергични реакции.