Необходими продукти:
4 глави чесън
2 стръка праз (бялата част)
2 стръка мащерка
2 стръка салвия
2 дафинови листа
1 л зеленчуков бульон
100 мл зехтин (+ за намазване)
4 жълтъка
1 багета
2 с. л. сок от лимон
1 ч. л. дижонска горчица
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Скилидките чесън се обелват и се готвят в зехтина на много слаб огън, докато започнат да се карамелизират – около 40 минути.
Съдът се дърпа от котлона и мазнината се прелива в друг съд.
Сгорещява се и в нея на умерен огън се запържва наситненият праз.
Прибавя се карамелизираният чесън. Налива се бульонът.
Дафиновите листа, мащерката и салвията се връзват в марля и се пускат в супата. Готви се, докато празът омекне.
Вързопът с подправки се изважда и супата се пасира. Овкусява се със сол и черен пипер.
Жълтъците се разбиват с лимоновия сок и горчицата.
Налива се малко от супата, за да се темперира сместа.
Застройката се сипва в тенджерата. Разбърква се и щом кипне, се дърпа от огъня.
Багетата се реже на филии, които се намазват със зехтин.
Запичат се за кратко във фурна.
Супата се сервира с филийките.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Други рецепти:
Бял борш с дълбок вкус
Френска лучена супа
Топла супа за студените вечери
Класическа пилешка супа
Пилешка супа по селски
Да си сготвим борш