кестени - 600 гр
лук - 1 глава
червени чушки - 1 бр.
моркови - 2 бр.
чесън - 3 скилидки
олио - 50 мл
суха мащерка - 1 ч.л.
сух магданоз - 1 ч.л.
сол на вкус
черен пипер на вкус
Едва ли сте опитвали често кестени в ястия - те не са така характерни за нашата кухня, за разлика от Южна Европа, Китай и Япония, където ги тачат особено много.
Причината за това е тяхната висока хранителна стойност. Кестените са бедни на мазнини, но в същото време съдържат два пъти повече нишесте от картофите, откъдето и техният засищащ ефект, разказват кулинарите от Mate Kitchen. Освен това са богати на витамин С, калий и фосфор. С тях може да се направи не само крем супа от кестени, но и яхния. Подходящи са за готвене с месо (припомнете си прочутата пуйка с кестени), дори да се смелят на кестеново брашно, с което да се приготвят различни печива и десерти. Характерният им сладникав вкус е това, което ги прави толкова примамливи.
За късната есен Mate Kitchen предлага да ги включите в менюто си с тази рецепта за крем супа. Тя е питателна, с нежна консистенция и фин аромат, който тук се подчертава само с малко мащерка и сух магданоз. Когато я поднасяте, по желание може да добавите и крутони, но не ги подправяйте допълнително, за да не изместите фокуса. Може само да ги посолите. Другият вариант е препечената филийка, върху която за разкош можете да настържете пармезан и така да запечете. Ще добави аромат и соленост.
Начин на приготвяне:
1. Сложете кестените в касерола, залейте ги с вода и ги сварете за около 20 минути.
2. През това време почистете лука, морковите, чушката и чесъна и ги нарежете на дребно.
3. След като кестените се сварят, ги дръпнете встрани да изстинат и да ги почистите, а на котлона сложете дълбок тиган, налейте олиото и задушете зеленчуците. От време на време разбърквайте.
4. Прибавете в тигана почистените кестени, разбъркайте добре и налейте гореща вода, така че да покрие продуктите. Подправете със сол, черен пипер, мащерка и магданоз и оставете да се вари на умерен огън, докато зеленчуците се сготвят напълно.
5. Накрая пасирайте до гладкост и поднесете. По желание може да предложите крутони.
Внимание: Съдържа сух магданоз, което може да предизвика алергични реакции.