1 л пилешки бульон
500 г пилешки гърди
200 г домати от консерва (пасирани)
200 г тиква (обелена)
3 глави чесън
2 стръка стеблена целина
2 моркова
1 глава лук
4 стръка пресен босилек
2 стръка мащерка
2 с. л. зехтин (+ за намазване)
1/2 ч. л. риган
сол и черен пипер на вкус
сирене „Пармезан“
за поръсванеза ньоките:
800 г стари картофи
160 г брашно (+ за поръсване)
1 яйце
1/4 ч. л. индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
Една лъжица от вкусната супа ще ви накара да се чувствате уютно и да забравите за дългия ден.
Необелените картофи се сваряват и се обелват, докато са още горещи. След това се намачкват с преса за картофи.
Добавят се брашното и яйцето, индийското орехче и сол на вкус.
Забърква се тесто, което не бива да се меси, за да не стане лепкаво.
От него, върху набрашнен плот, се оформят фитили. Нарязват се на парчета с дължина от 2–3 см, от които се оформят ньоки.
Ньоките се сваряват в подсолена вода и се изваждат, щом изплуват на повърхността.
Лукът се наситнява. Морковите и целината се белят и се нарязват на кубчета. Тиквата също.
Главите чесън се разполовяват, намазват се със зехтин и се пекат 30–40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. След тпова се оставя да се охлади и се почиства от люспите.
Половината от зехтина се загрява и зеленчуците се запържват в него.
Налива се бульонът, прибавят се стръкчетата мащерка и риганът. Супата се вари, докато зеленчуците поомекнат.
Месото се овкусява със сол и черен пипер и се запържва в останалия зехтин, от всички страни, до златисто. Нарязва се на кубчета.
В супата се наливат доматите, слага се печения чесън, а след около 5 минути – и кубчетата пилешко. Вари се още 5–10 минути и се дърпа от огъня.
Слагат се сварените ньоки, овкусява се със сол и черен пипер, а по желание – и с щипка лют пипер.
Сервира се с настърган пармезан и наситнен босилек.
Други рецепти:
Корейска студена супа с краставици
Свежа пролетна идея - студена супа със спанак
Крем супа от тиквички
Рецепта за таратор, която вероятно не знаете
Витаминозна супа с карфиол