1 цяло пиле
1 глава лук
4 гвоздейчета карамфил
2 моркова
6 стръка мащерка
2 ч.ч. брашно с набухвател
1 ч.ч. мътеница
50 г настърган пармезан
щипка индийско орехче
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1. В голяма тенджера поставете цялото пиле заедно със стръковете мащерка, разрязаните на две моркови и обелената глава лук, в която предварително сте забучили гвоздейчетата карамфил. Залейте с вода и добавете сол. След като водата заври, в продължение на 20 минути отстранявайте пяната, която се появява по повърхността. След това захлупете и варете на слаб огън в продължение на 90 минути.
2. Извадете пилето и го оставете да изстине. Отстранете стръковете мащерка. Прецедете бульона в друга голяма тенджера, запазете моркова и лука. След като пилето изстине, обезкостете месото и го накъсайте на парченца.
3. Върнете бульона върху котлона и изчакайте да заври.
4. В купа сипете брашното, фино настъргания пармезан и индийското орехче. Овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте и оформете кладенче. В кладенчето изсипете мътеницата (рядко кисело мляко или кефир) и разбъркайте до получаването на лепкаво тесто.
5. С помощта на две чаени лъжички оформете кнедли и ги пускайте във врящия бульон, по 6-7 наведнъж. Варете 8-10 минути, докато изплуват на повърхността.
6. На дъното на купичка или дълбока чиния подредете парченца пилешко месо. Върху тях подредете кръгчета морков и парчета лук. Поставете 2 кнедли и залейте всичко с бульон.