Необходими продукти:
1,5 кг тиква – обелена, почистена от семките и нарязана на кубчета
1 глава лук – нарязана на полумесеци
2 с.л. зехтин или олио
5-6 скилидки чесън
1 л пилешки бульон
половин литър вода
100 мл прясно мляко
100 мл готварска сметана
чили на вкус
мащерка на вкус
щипка индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
В дълбок съд загрейте олиото на котлона и запържете лука за няколко минути, докато придобие златист цвят.
Прибавете чесъна и запържете за около половин минута, колкото да си пусне аромата (внимавайте да не го изгорите, защото ще стане горчив).
Прибавете тиквата и сипете пилешкия бульон.
Долейте вода, колкото е необходимо, за да се покрият всички кубчета тиква.
Варете, докато тиквата омекне напълно.
Пасирайте супата с част от бульона в кухненски робот, блендер или с пасатор.
Върнете супата обратно на котлона, прибавете прясното мляко и готварската сметана и оставете да поври 3-4 минути.
Ако ви се струва гъста долейте още вода, докато постигнете желаната от вас гъстота.
Прибавете сол, черен пипер, мащерка, индийско орехче и чили на вкус.
Поднесете с крутони или препечен хляб.