лук - 1 кг
масло - 100 гр
ементал или кашкавал - 150 гр
олио - 50 мл
бяло вино - 150 мл
зеленчуков бульон - 1 л
брашно - 1 с.л.
захар - 1 ч.л.
прясна мащерка - 3-4 стръка
багети - 1 бр.
Купичка топла лучена супа със запечена хрупкава филийка и сирене отгоре винаги е добра идея. Разкошна комбинация от задушен в масло сладък лук, хубав бульон, ароматна мащерка и бяло вино по рецепта на Mate Kitchen. О, и малко черен пипер за пикантност. Една от най-лесните и в същото време изискани супи, които можете да опитате. Французите неслучайно я обичат толкова много.
Супата наистина се приготвя лесно, а вълшебният вкус идва от правилното съчетание на съставките. Масло, бяло вино, мащерка и бульон. Можете да ползвате пилешки, телешки или зеленчуков. Ако имате домашен, е чудесно. Ако ли не, винаги може да използвате готов. В краен случай пригответе бульон от кубче, но трябва да имате предвид, че това е много сериозен компромис с вкуса. Лекотата и деликатността на супата ще си отидат.
Вероятно ще се изкушите да поднесете супата с крутони или пък без нищо. Не го правете за нищо на света, ще сгрешите! Половината от вкуса и естетската наслада идват именно от тази препечена филийка с настърган ементал отгоре. Без нея ще решите, че “великата” лучена супа е твърде прехвалена. Както се казва, като ще е гарга, нека да е рошава. Изпълнете ритуала докрай и да ви е вкусно!
Начин на приготвяне:
1. Обелете лука и го нарежете на полумесеци.
2. Разтопете маслото в тенджера, добавете олиото и лука и го задушете за около 15-20 минути, докато напълно омекне. Разбърквайте регулярно, за да не загори.
3. След като лукът се задуши, добавете захарта и брашното, разбъркайте много добре и налейте виното.
4. След като сместа покъкри за 2-3 минути, налейте и горещия бульон.
5. Варете лучената супа още 15-20 минути и добавете мащерката. Подправете със сол и черен пипер.
6. След като супата е готова, налейте в огнеупорна купичка, отгоре сложете филийка от багетата, поръсете с настъргано сирене ементал и запечете в силно загрята фурна или на грил.
Внимание: Съдържа брашно и масло, които може да предизвикат алергични реакции.